Alkohol a mladiství – což trochu uvolnit otěže?

Mnozí politici se při zavádění nových regulací ohání západními státy, tzv. civilizovanými zeměmi. Což takhle se u některých těch západních civilizovaných zemí inspirovat i v případě regulace alkoholu ve vztahu k mladistvým?

Jak to vypadá v některých civilizovaných západních zemích

V České republice je, jak je dobře známo, zakázáno podávání alkoholu mladistvým a stejně tak požívání alkoholu mladistvými do věku pod 18 let. V západní Evropě ovšem není zdaleka výjimečný benevolentnější přístup, který umožňuje konzumaci a prodej slabších druhů alkoholických nápojů, zejména piva a vína, i mladším osobám, nejčastěji po dosažení 16 let věku. Taková úprava platí například v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Lichtenštejnsku či Portugalsku. Od 17 let věku pak ještě třeba na Maltě či v Řecku.

Jak je vidět, států, které přistupují k podávání alkoholu mladistvým benevolentněji než Česká republika, v Evropě není vůbec málo. Budiž tedy tento fakt silný argument pro ony mnohé politiky, kteří rozhodují o kvalitě návrhů dle míry jejich zavedení ve světě.

Racionálnější argument

Pro vás ostatní, kteří máte raději racionálnější argumenty, zmíním jiný důvod. Jak jsem již dříve napsal v článku „Děti a mladiství nejsou hloupí, ale nerozumní“, ona dnešní striktní regulace reálně vůbec nefunguje. Ano, nevidíte mladé opíjet se v hospodách a restauracích. To však rozhodně neznamená, že mladí alkohol nepijí. Právě naopak. A jde o docela velký problém. Zakázané ovoce chutná ještě lépe a mladí si i přes zákazy a regulace cestičku k alkoholu najdou. Ve výše zmíněném článku se pak nachází i onen racionálnější důvod, proč zvážit změnu, cituji: „Navíc mi připadne určitě lepší, když se mladý rozhodne oslavit něčí narozeniny v restauraci, kde by byl přeci jen pod mnohem větším dohledem (a škrcen financemi), než když se rozhodne slavit na nějaké chatě (s levným krabicovým vínem) a kde nezodpovědným jedincům hrozí mnohem více otrava alkoholu či někdy i spadnutí do závislosti na jiných drogách.“

Nejsem psycholog, jen se tedy domnívám, že pití alkoholu pod dohledem a s omezením (množství, síla alkoholických nápojů) vede mladého jedince i k mnohem zodpovědnějšímu přístupu (nejen) k alkoholu do budoucna. Pokud by náhodou některý z vás čtenářů dokázal poskytnout fundovaný pohled na věc, byl bych rád, kdyby se v diskuzi pod článkem vyjádřil. Pokud by tomu tak skutečně bylo, považuji takový fakt za zásadní.

Jak by to podle mě mohlo vypadat

Moje idea, jak by se příslušná legislativa mohla změnit, zahrnuje zavedení licencí pro provozovatele pohostinských zařízení, které by opravňovaly k nalévání slabších druhů piva (do ~10°) a vína (do ~12 % obj. alk.) mladistvým od 16 let. Žádosti o licenci by se podávaly dobrovolně a provozovatel by se musel zavázat ke zvýšenému dohledu a zajištění, aby se mladí neopili (nadmíru).

Závěr

Zmíněný návrh sice nedosahuje podoby běžné v některých západních zemích, považuji ho však za dobře obhajitelný a ze strany protidrogových odpůrců (neb alkohol je droga) těžko argumentačně napadnutelný. Naopak jsem přesvědčen, že je z pohledu drogové problematiky krokem k lepšímu. Co myslíte vy?

Autor: Vojtěch Vopařil | čtvrtek 1.6.2017 15:50 | karma článku: 12,63 | přečteno: 541x
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1314x
Jsem dalším člověkem se zájmem o veřejné a společenské dění. Již dlouhý čas sleduji a komentuji toto dění v rámci zpravodajských článků a jejich diskuzí. Nyní je mým záměrem své, občas netradiční, pohledy zveřejňovat podrobněji v rámci blogu. Z hlediska politické mapy jsem těžko zařaditelný. Neřadím se ani vlevo, ani vpravo, řeším jednotlivé návrhy z pohledu systému. Řadím se mezi liberály, dávám ovšem velký důraz a ohled na konkrétní kontext. Ale posuďte z článků sami... Jsem softwarový vývojář, bývalý člen České pirátské strany, 32letý obyvatel Berouna.

 

Můj politický čtyřlístek

Levicový segment
- státem placené školství, podpora vzdělávání
- státem placené a moderní zdravotnictví
- podpora hromadné dopravy
- sociální jistoty

Pravicový segment
- podpora malého a středního podnikání
- rozumná daňová politika
- méně regulací a paternalismu
- stabilnější a přehlednější právní prostředí

Segment dobrého hospodáře
- plně transparentní hospodaření státních institucí a podniků
- efektivní vynakládání veřejných financí
- zapojení občanů do rozhodování, participativní rozpočty obcí
- revize stávajících smluv

Segment vyšších hodnot
- svoboda slova a šíření přijaté informace
- rovnost občanů před zákonem
- ochrana soukromí a soukromých údajů
- skutečná ochrana životního prostředí, rozumná energetická koncepce

Seznam rubrik