Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Potřebujeme opravdové řešení vysokých cen energií

Pod včerejším příspěvkem od ČT24 na sociální síti Facebook jsem se postaral o jistý rozruch, když jsem vyjádřil svůj názor, jak by měla vláda řešit problém s vysokými cenami energií. V tomto článku bych se chtěl k věci vrátit.

Svůj text vzniklý na základě včerejší diskuze [1] jsem rozdělil do dvou hlavních částí. V první se věnuji shrnutí současné situace, a proč jsem přesvědčen, že se musí jednat. V té druhé popisuji svůj „třaskavý“ návrh.

Jsme v krizové situaci

Rozdělená společnost

V současné době nabývám pocitu, že česká společnost začíná být rozdělena na dvě části mnohem více, než kdy byla. Sám jsem ještě nedávno patřil k té polovině, která nespokojenost těch druhých marginalizovala a jejich množství podceňovala a v rodině jsem se o tom i nesčetněkrát pohádal. A ač jsem si byl vědom rostoucích nákladů na živobytí celkově, věřil jsem současné vládě, že dokáže přijít s opatřeními, která dokáží věc uklidnit.

„Best in elektřina“

Nepříjemně mě tak překvapilo srpnové zjištění, že české domácnosti platí za elektrickou energii o desítky procent vyšší cenu než domácnosti německé a nejvíce v EU [2]. Vláda však slibovala, že přijde s řešením. A něco, čemu vláda říká řešení, skutečně přišlo. Cena silové elektřiny pro domácnosti a malé firmy byla zastropována na 6 Kč/kWh. Bylo by to možná fajn, kdyby člověk nevěděl, že třeba na Slovensku plánují onen strop ve čtvrtinové výši. A že i další státy přistupují k regulaci výrazně intenzivněji. Ivan Bartoš a další vládní představitelé však svůj návrh obhajovali jako řešení dostatečné. Výraznější pomoc tak nakonec musela přijít až z rozhodnutí EU, která dokázala výšku našeho stropu snížit ještě o čtvrtinu.

Doutná to jinde

Jak jsem zmínil, značná část české populace je cenami energií značně frustrována a obává se, jestli dokáže pokrýt životní náklady. Mohlo by se zdát, že se s unijním stropem na ceny energií věc vyřeší. Odběr domácností však činí na celkové spotřebě elektřiny jen něco pod 30 %. Největším odběratelem je průmysl, který odebírá téměř 40 % z celkové spotřeby. A zatímco na onen původní 6 korunový strop pro domácnosti a malé odběratele bylo vládou vyčleněno 130 miliard, na pomoc průmyslu je ve státní pokladně vyhrazeno pouhých 30 miliard. Je to přitom právě průmysl, který aktuálně nejvíce řeší otázku dalšího přežití. Zavírají nejen třeba sklářské provozy, u kterých by to člověk očekával, neboť i poptávka po sklářském zboží se v krizi logicky snižuje, natož po zdražení, ale výjimkou již nejsou ani závody potravinářské – nejen pekařské, ale například i masné. A přiznejme si, že to je již opravdu na pováženou. Mnohý z vás by mohl namítnout, že zdání klame, že zpráva o jedné továrně tam a jedné sem vůbec nic neznamená. Že je situace opravdu špatná mi však potvrzuje i moje matka, která má sice v mnohém ode mě úplně opačné názory, jako referentce Úřadu práce zkoumající stav zaměstnanosti v podnicích ji však plně věřím informace o tom, že je značná část průmyslu ze současné situace výrazně zoufalá. A tady hrozí ten opravdový problém. Domácnosti možná budou platit v poměru ke mzdám ještě snesitelnou částku za energie, bude to ale platit jen u těch, kteří budou mít práci. Zavírání provozu přitom nemusí být jen důsledek jeho přímé nerentabilnosti. V krizi mnohým výrobcům klesne odbyt a budou si vybírat, který provoz ponechají, a který ne. Budou-li náklady v ČR na výrobu vyšší než v okolních státech, pak logicky Černý Petr padne na ČR.
Tyto obavy mě tak vedou k přesvědčení, že je třeba udělat mnohem víc, je třeba radikálnějšího řešení, které bude skutečně účinné.

Radikální řez

Levně vyrábíme, draze spotřebováváme

Jsme zemí, která je v produkci elektrické energie dá se říci soběstačná. Výroba je plovoucí, spotřeba také, chvíli vyvážíme, chvíli dovážíme, celková bilance je aktuálně jasně kladná na straně vývozu. Z plynu vyrábíme méně než 10 % energie, OZE s vyššími náklady na vyrobenou jednotku také nemají moc velké zastoupení, průměrné náklady na vyrobenou kWh jsou tak nízké. Jak jsem již zmínil, navzdory tomuto faktu u nás domácnosti platili letos v červenci za elektřinu (za jednotku) v průměru nejvíce v EU. Energie jsou přitom pilířem ekonomiky státu. Jak z toho ven?

Účastníci

Na jedné straně máme výrobce a jeho zájmy. Na druhé straně spotřebitele a jeho zájmy. Do věci se nyní ještě vkládá stát. A účastníky problematiky jsou i různí spekulanti. Do teď, s ohledem na situaci na trhu, značně utlačovaly zájmy spotřebitelů výrobci a spekulanti. Nyní se do věcí vkládá stát a snaží se spotřebitelům trochu ulehčit a převzít zátěž na sebe. A stát jsme my všichni, takže jde jen o odložení zátěže na pozdější dobu.

Volný trh?

Proč by ale zájmy výrobců a spekulantů měly být výše než zájmy spotřebitelů? Luboš Zálom ze Svobodných, který by mě možná teď rád zadupal do země, by jistě namítl, že je to věc trhu. Tržní prostředí, do kterého bychom se neměli míchat, protože nejlepší je, když si trh poradí sám. Na to já reaguji tím, že v energetice sice panuje tržní prostředí, ale zdaleka nejde o volné tržní prostředí. Aktuální situace je způsobena geopolitickou situací, nejde o přirozený vývoj trhu. A můžu vynechat i celé Rusko a vzájemné hrátky s plynem, to můžeme klidně opomenout. Fungovat opravdu volný trh v energetice bez nadměrného zásahu politiků, pak by v Německu spustili své jaderné elektrárny, a my bychom zdaleka nebyli v takové špatné situaci, v jaké jsme, a já bych tu nepsal tento článek. Tak prosté to je. Volný trh ale v energetice nefunguje, je silně pokřiven politikou. Nevidím tedy problém v tom do něj uměle zasáhnout a uměle ho trochu narovnat.

„Třaskavý“ návrh

Ve včerejším facebookovém příspěvku, který jsem chtěl dále rozvést, jsem použil nepřesný výraz „znárodnění“. Ihned jsem byl mnohými osočen a považován za hlupáka. Mj. i ze strany schopného podnikatele a filantropa Martina Hausenblase, kterého vcelku uznávám. Bohužel jsou však lidé jeho typu velmi odtržení od reality a mají tendenci vidět svět mnohem optimističtěji, než jakým ve skutečnosti je. (Na druhé straně existuje zase spousta lidí, kteří vše vidí hodně pesimisticky.) Jeden z diskutujících, zdravím pana Trčálka, mi doporučil sledovat raději animované pohádky než se pokoušet o politické myšlenky. A já mu odpověděl, že bych si přál, aby realita byla vždy pohádkou, která skončí dobře a šťastně.

(Ne)znárodnění

Výraz „znárodnění“ působí v české veřejnosti jako rudý hadr na býka. A je tomu dobře. Znárodňování způsobilo v naší historii mnoho zla. Mnoho podnikatelů zde zasvětilo svůj život něčemu, co jim následně bylo ukradeno, a pak i devastováno, což je pro mě nepřijatelné.
Ono zmíněné „znárodnění výroby“, které jsem uvedl, mělo pro (větší) výrobce elektřiny znamenat její povinný odprodej státu za státem určenou cenu, která bude odrážet jak náklady, tak i nárok na rozumný zisk. A to celé po dobu, po kterou bude panovat špatná situace na energetickém trhu. Šlo by tedy o řešení dočasné, které by šlo ve vhodnou dobu zrušit, a to se snadným návratem k původním pořádkům. Jak jsem rozvedl, nepovažuji to za zásah do volného trhu, za brojení proti podnikání apod., protože trh s energiemi není, a to bohužel, volným trhem. Bohužel jde o politicky pokřivovanou oblast. A řešením je právě buď volný trh (což je nereálné), a nebo další umělé zásahy, které půjdou proti těm současným.

Narovnání situace

Omezení zisků pro výrobce a spekulanty regulovanou cenou by znamenalo při správném nastavení narovnání stavu. Výrobci elektřiny, natož spekulanti, nebudou mít vysoké zisky jako odměnu za svůj podnikatelský um, ale jen a pouze díky geopolitickým rozhodnutím. Tohle není ten pravý kapitalismus, který prosazují libertariáni. Ani já sám sebe tak nepovažuji za komunistu či radikálního socialistu, jak možná o mě někteří smýšlí.

Není to úplně snadné

Věřím, že by tento krok byl správný a účinný, a že radikální řešení cen energií ČR potřebuje. Jsem si však vědom, že tento návrh má svá úskalí. Jsme součástí EU, kdy platí určitá pravidla, obecně platí nějaká mezinárodní pravidla, a v neposlední řadě je většina elektrické energie prodána na roky dopředu. Nejsem právník, muselo by se to pořádně analyzovat. Ale jak se říká, kdo chce hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.

Budeme riskovat?

Jak rád bych, aby můj pohled na věc, na potřebu většího zásahu, byl mylný, míjející se s realitou. Abych si za rok mohl říci, že vše vlastně bylo vcelku růžové. Aby podniky nekončily a lidé nepřicházeli o práci. Být ve vládě, tak bych ovšem určitě neriskoval. Ale naštěstí pro mnohé v ní nejsem.

-----

Odkazy:

[1] - facebooková konverzace na kanálu ČT24 - Facebook.com - https://www.facebook.com/CT24.cz/photos/a.417745659008/10161125403884009/?comment_id=1086779835544537

[2] - KOMENTÁŘ: Češi mají nejdražší elektřinu, jsou jako další spolková země - iDNES.cz - https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/kovanda-elektrina-ceny-praha-burza-mwh-vyvoz.A220829_114656_ekonomika_ven

 

Autor: Vojtěch Vopařil | sobota 17.9.2022 17:49 | karma článku: 16,72 | přečteno: 641x
  • Další články autora

Vojtěch Vopařil

Jak bych rozděloval kotlíkové dotace

Krajský úřad Jihočeského kraje začal rozdávat kotlíkové dotace. Spravedlivé k žadatelům to však nebylo. Digitální forma podávání přitom takový způsob rozdělování dotací nabízí.

18.9.2019 v 18:05 | Karma: 3,63 | Přečteno: 122x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Nedělejme z Nigerijců politické body

Devět nigerijských studentů lékařství, jimž zbývají dokončit dva roky studia, na straně jedné. Konec plateb školného od Nigérie a rozhodnutí dvou ministerstev o jeho zaplacení na straně druhé. Babišův populismus na straně třetí.

5.11.2017 v 22:50 | Karma: 12,71 | Přečteno: 738x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Je třeba negativních preferenčních hlasů

O vhodnosti zavedení negativních preferenčních hlasů na kandidátkách jsem byl přesvědčen již dlouho před volbami. Situace po volbách mne pak v tomto ještě více utvrdila.

24.10.2017 v 15:32 | Karma: 8,38 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Pozice Pirátů a jejich vztah k EU a NATO

Z tématu pozice Pirátů a vztahu Pirátů k EU a NATO se stává nekonečný seriál. Tentokrát zkusím napsat jeden díl, jako jeden z dalších pohledů jednoho z Pirátů, já.

8.10.2017 v 18:11 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2043x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

K různým událostem tohoto týdne

První můj článek po delší letní pauze reaguje na události tohoto týdne. Témata: Rodina a její chápání, Zdanění robotů, Včelka Mája prý kazí děti, Přestal jsem chtít zrušit stravenky a Neopravené opravené neopravitelné raritní auto

24.9.2017 v 15:50 | Karma: 6,67 | Přečteno: 291x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1314x
Jsem dalším člověkem se zájmem o veřejné a společenské dění. Již dlouhý čas sleduji a komentuji toto dění v rámci zpravodajských článků a jejich diskuzí. Nyní je mým záměrem své, občas netradiční, pohledy zveřejňovat podrobněji v rámci blogu. Z hlediska politické mapy jsem těžko zařaditelný. Neřadím se ani vlevo, ani vpravo, řeším jednotlivé návrhy z pohledu systému. Řadím se mezi liberály, dávám ovšem velký důraz a ohled na konkrétní kontext. Ale posuďte z článků sami... Jsem softwarový vývojář, bývalý člen České pirátské strany, 32letý obyvatel Berouna.

 

Můj politický čtyřlístek

Levicový segment
- státem placené školství, podpora vzdělávání
- státem placené a moderní zdravotnictví
- podpora hromadné dopravy
- sociální jistoty

Pravicový segment
- podpora malého a středního podnikání
- rozumná daňová politika
- méně regulací a paternalismu
- stabilnější a přehlednější právní prostředí

Segment dobrého hospodáře
- plně transparentní hospodaření státních institucí a podniků
- efektivní vynakládání veřejných financí
- zapojení občanů do rozhodování, participativní rozpočty obcí
- revize stávajících smluv

Segment vyšších hodnot
- svoboda slova a šíření přijaté informace
- rovnost občanů před zákonem
- ochrana soukromí a soukromých údajů
- skutečná ochrana životního prostředí, rozumná energetická koncepce

Seznam rubrik