Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TK

Nechápu, jak se takovýto pomatený blog dostal do výběru.. :-/

2 2
možnosti
JZ

Vas text nema zadnou logiku a protireci si. Pominu skutecnost, ze premyslite nad tim, jestli je mensi zlo kurak pred hospodou nebo radeji v hospode a pritom vubec nepremyslite nad tim, jak zlo eliminovat, jenom nad tim, jak mu vyhovet ci jak jej snaset. Osobne se domnivam, ze je treba koureni eliminovat vsude tam, kde je na obtiz, tedy v hospode i pripadne pred hospodou a ne zvazovat, kde nam bude skodit mene. Ale tuto diskuzi nechme byt. Nerozumim taky tomu, jak jste dosel k zaveru, ze zakaz koureni bude mit vliv na jine nesouvisejici zakazy jako auta, maso nebo hry. Vychazime prece z toho, ze kazdy zakaz zvazujeme z hlediska dobra a zla. O kazde veci se rozhodujeme, jestli je dobra nebo neni. Jsk s tim souvisi nejake rozhodnuti o cigaretach? Vzdyt zakony na ochrsnu zdravi tady byly uz davno pred zakazem koureni. Existuje spousts norem, ktere omezuji maso, to vam nevadi? A pokud nekdy v budoucnu bude nejaky dobry duvod, proc zakazat maso, tak se zakaze, co vam na tom vadi?

Nerozumim ani Vasemu celkovemu principu, ze omezujici zakony maji platit, ale ne plosne a striktne. Nezlobte se na me, ale to je paradox. Pokud neco plati, pak to musi platit vsude. Jak by mohl existovat zakon, ktery plati jenom nekde? K cemu by byl zakon, ktery by neco narizoval a zaroven umoznoval sve vlastni popreni? Tak k cemu vlastne regulace je, kdyz neni striktni a umoznuje delat i to, co zakazuje? Teto koncepci prava a svobody nerozumim.

3 1
možnosti
Foto

Ano, dobro a zlo. Ale manuální řízení bude brzy mnohem více nebezpečné než autonomní řízení. Ono už asi dokonce je. Stejně tak živočišná výroba je značnou zátěží pro životní prostředí a není k životu člověka nezbytně nutná. A stejně tak hráč nemusí mít počítač se spotřebou 400 W+, jen aby mohl hrát ve 4K rozlišení. Ano, jde o špatnosti, kterých se já nechci vzdát. Myslím ale, že tak to má většina lidí. Většina lidí dělá něco "zlého". V opačném případě by Strana zelených měla asi zcela jiné preference.

0 0
možnosti
DB

především vidím ve vašich úvahách mnoho nedomyšlených výroků jak vašich tak i okoukaných od jiných.. Píšete, že NĚKTEŘÍ si myslí, že by si majitel restaurace měl sám vybrat jakou službu chce poskytovat. Tak to by tedy podle tohoto názoru směl i vydávat a podávat alkohol dětem...to by byla jeho služba. Takže, jestliže stát již reguluje podávání jak alkoholu tak i cigaret dětem, mladistvým do 18 let, může pochopitelně regulovat i jiné věci....jak to, že ani vy a ani jiní nevidíte tuto jednoduchou paralelu.

No a druhá výtka se týká vaší myšlenky, že slovo cigareta se někdy v budoucnu nahradí slovem maso. Tato vaše myšlenka předjímá shodu mezi masem a cigaretou takovou, že cigareta je nezbytnou potravou pro vývoj člověka jako jedince. A v tom se pochopitelně velmi pletete a tak tento příměr je naprosto nepřípustný a manipulativní. Maso je pro člověka již mnoho desítek či stovek tisíc let potravou. Zatímco kouření do Evropy přinesl Kolumbus a jeho následovníci, kdy prvně kouřila jen vysoká šlechta, protože to bylo drahé a až za několik set let se teprve kouření rozšířilo do řad dělnictva. A to jen a jen z jednoho důvodu....veliké množství výrobků tlačí na cenu a ta klesá a tak tedy klesala i cena kuřiva pro elity....to byl jediný důvod..PENÍZE..jak ze strany výrobců tak ze strany elit, které možná v inkriminované době byli jeden a ten samý člověk nebo ta stejná skupina lidí, to ale nevím, jen je to velmi pravděpodobné.

Takže svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. A nikdo nedal kuřákům žádné právo ničit sobě a nekuřákům vzduch k dýchání ..takovéto právo nikdo nedostal

Již jsem na toto téma dostal kritiku, že i auta ničí vzduch..ano to je pravda, ale auta jsou užitečná, vozí náklady, a osoby...to cigarety nedělají, nejsou vůbec ničím užitečné.

Je nutné si předem velmi dobře rozmyslet v jakém vztahu jsou k sobě lidé a věci , o kterých chce autor psát, aby se mu nepřihodilo pomíchání pojmů a vztahů. Což se lidem děje velmi často. Je tedy nutné znát i genezi

2 3
možnosti
Foto

Však já netvrdím, že regulace jsou automaticky špatně. Jak píšu v závěru regulovat je do jisté míry nutné, ovšem s rozmyslem, rozumně. Byť zrovna zákaz nalévání alkoholu mladistvým se reálně značně míjí účinkem - viz můj předchozí článek Děti a mladiství nejsou hloupí, ale nerozumní.

Ne, cigareta rozhodně není nezbytnou potravou. Ovšem nemalá část veřejnosti dnes zastává postoj, že maso též není nezbytnou potravou. Počet lidí s takovým názorem přitom rychle roste. A podobně jako lze u kouření argumentovat znečišťováním vzduchu, lze u živočišné výroby argumentovat zátěží životního prostředí a vlivem na globální oteplování. Viz např. článek http://www.vegspol.cz/view.php?cisloclanku=2007060008

Nikdo nedal právo kuřákům ničit vzduch k dýchání. Dal ale někdo masožravcům právo poškozovat masivně životní prostředí a klima?

Auta jsou užitečná, ale ekologové budou argumentovat, že rozhodně nemusíte jet do práce svým vlastním autem, ale můžete v rámci podpory svého zdraví ujít pár set metrů pěšky k zastávce hromadné dopravy a v rámci ekologického chování jet autobusem či vlakem.

Viz výše. Já jsem přesvědčen o shodném principu, vy ne. Teď je otázka, kolik lidí to vidí stejně jako já a kolik jako vy.

0 0
možnosti
Foto

Jednak věc je tolerance - ať si každý dělá, co chce, pokud tím neotravuje druhé. A druhá věc je čmoud v hospodě, který otravuje druhé.

A Vaše myšlenka, že před hospodami budou stát davy hulících kuřáků, je velmi přemrštěná.

3 5
možnosti
KL

zvlastni, jak je někdo schopen selektovat fakta podle toho, jak se mu hodi do kramu. celou dobu se operuje zememi, kde se jiz nejakou dobu v hospodách nekouri, třeba Irskem. stravil jsem tam několik tydnu a je pravda, ze před hospodama, které nemely kurarnu (coz se u nas vzhledem k vyse uvedene selekci také vůbec neuvadi) a byla to nejakym zpusobem vyhlasena a tedy znacne navstevovana zarizeni, ty davy kuraku opravdu staly, a to i v zimnich mesicich (během otviraci doby, samozrejme :-)

1 1
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1314x
Jsem dalším člověkem se zájmem o veřejné a společenské dění. Již dlouhý čas sleduji a komentuji toto dění v rámci zpravodajských článků a jejich diskuzí. Nyní je mým záměrem své, občas netradiční, pohledy zveřejňovat podrobněji v rámci blogu. Z hlediska politické mapy jsem těžko zařaditelný. Neřadím se ani vlevo, ani vpravo, řeším jednotlivé návrhy z pohledu systému. Řadím se mezi liberály, dávám ovšem velký důraz a ohled na konkrétní kontext. Ale posuďte z článků sami... Jsem softwarový vývojář, bývalý člen České pirátské strany, 32letý obyvatel Berouna.

 

Můj politický čtyřlístek

Levicový segment
- státem placené školství, podpora vzdělávání
- státem placené a moderní zdravotnictví
- podpora hromadné dopravy
- sociální jistoty

Pravicový segment
- podpora malého a středního podnikání
- rozumná daňová politika
- méně regulací a paternalismu
- stabilnější a přehlednější právní prostředí

Segment dobrého hospodáře
- plně transparentní hospodaření státních institucí a podniků
- efektivní vynakládání veřejných financí
- zapojení občanů do rozhodování, participativní rozpočty obcí
- revize stávajících smluv

Segment vyšších hodnot
- svoboda slova a šíření přijaté informace
- rovnost občanů před zákonem
- ochrana soukromí a soukromých údajů
- skutečná ochrana životního prostředí, rozumná energetická koncepce

Seznam rubrik