Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zřejmě záměrně problematiku zamlžujete již v 1. odstavci, kde píšete o podávání místo prodávání. Dle http://www.alkoholik.cz :

"Samotné "pití" zakázané není, je zakázaný prodej a podávání alkoholu - ten se vztahuje na prodejce alkoholických výrobku (379/2005 Sb.), pokud by alkohol podal dítěti rodič bude se odpovědnost řešit přes zákon o rodině a trestní zákoník."

Tedy je zřejmé, že pokud rodič například povolí mladistvému potomku jedno pivo po nedělním obědě, nikdo to řešit nebude.

Trochu si zaprovokuji. Co si vzít příklad z opačné strany spektra. V USA je prodej povolen od 21 let, v Japonsku od 20. Takže dnes Piráti Rv

0 0
možnosti
Foto

- Podání alkoholu mladistvému jako nepodnikající osoba je, pokud vím, přestupek, za který hrozí pokuta několik tisíc korun.

- I požívání alkoholu samotným mladistvým není dovoleno. Je pravda, že pokud mladý nebude opilý "pod obraz" a nepůjde o opakovaný stav, zřejmě se nic nestane, ale sociálka má, pokud vím, oprávnění zakročit.

- Pokud bychom si brali příklad z USA obecně, tak alkohol je jen jedna z velice mála věcí, u kterých by došlo ke zpřísnění podmínek. Naopak bychom museli v nesrovnatelně více jiných oblastech podmínky značně uvolnit. Zmíněný argument byl ale spíše kritikou argumentace typu "mají to mnohde jinde, tak je to dobré a musíme to mít taky". Za podstatný argument osobně považuji to, co je uvedeno v odstavci Racionálnější argument.

0 0
možnosti

Nevim jak jste prisel na alkohol v Nemecku uz od 16. let. V restauraci sice nekoukam jak stari jsou hoste a zda se jich cisnaik pta na vek. Ale vickrat jsem si vsiml, ze kdyz kupuji pivo, vino, co jyny napoj obsahujici alkohol, tal na displeyi kasy se objevi velky napis: Je zakaznikovi 18 let? A pokladni to musi potvrdit. Pak teprve muze pokracovat.

0 0
možnosti

A v Rakousku vidim, ze je to trochu slozitejsi, tam se to lisi podle spolkovch zemi. Ano, treba pivo nebo vino od 16. ano, ovsem palene lihoviny s vyjimkou Vidne az od 18.

0 0
možnosti
Foto

Pivo dvanáctka má jen zřídka 5% alkoholu.

0 0
možnosti
Foto

Pravda, u 12% vína je v typických 2 dcl zhruba tolik alkoholu co v 12° 0,5l. Ale tohle jsou již dá se říci detaily, na kterých nelpím. Jde mi hlavně o tu myšlenku jako takovou.

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1314x
Jsem dalším člověkem se zájmem o veřejné a společenské dění. Již dlouhý čas sleduji a komentuji toto dění v rámci zpravodajských článků a jejich diskuzí. Nyní je mým záměrem své, občas netradiční, pohledy zveřejňovat podrobněji v rámci blogu. Z hlediska politické mapy jsem těžko zařaditelný. Neřadím se ani vlevo, ani vpravo, řeším jednotlivé návrhy z pohledu systému. Řadím se mezi liberály, dávám ovšem velký důraz a ohled na konkrétní kontext. Ale posuďte z článků sami... Jsem softwarový vývojář, bývalý člen České pirátské strany, 32letý obyvatel Berouna.

 

Můj politický čtyřlístek

Levicový segment
- státem placené školství, podpora vzdělávání
- státem placené a moderní zdravotnictví
- podpora hromadné dopravy
- sociální jistoty

Pravicový segment
- podpora malého a středního podnikání
- rozumná daňová politika
- méně regulací a paternalismu
- stabilnější a přehlednější právní prostředí

Segment dobrého hospodáře
- plně transparentní hospodaření státních institucí a podniků
- efektivní vynakládání veřejných financí
- zapojení občanů do rozhodování, participativní rozpočty obcí
- revize stávajících smluv

Segment vyšších hodnot
- svoboda slova a šíření přijaté informace
- rovnost občanů před zákonem
- ochrana soukromí a soukromých údajů
- skutečná ochrana životního prostředí, rozumná energetická koncepce

Seznam rubrik