Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jo kroužkování...Volila jsem v malé vsi, poctivě zakroužkovala svého známého v druhé dvacítce a ještě tři kandidáty okolo něj abych ubrala kmotrovi na jednom z předních míst. Všechny odevzdané hlasy byly platné a přitom ve výsledků žádný z mnou zakroužkovaných neměl ani jeden preferenční hlas. Takže demokratické volby.

0 0
možnosti
Foto

Vy jste očividně vůbec nepochopil princip voleb.

Ve olbách nezjišťujeme koho většina nechce, ale dáváme mandáty tomu koho my chceme.

Od tohoto vašeho nápadu je již jen kousek k tomu aby se mohl dávat negativní hlas i celé straně a zastánci menšinového názoru by pak vůbec nemohli mít své zástupce v parlamentu.

Princip kdy si volič vybere kdo ho má zastupovat a uspěje ten koho si vybralo nejvíce voličů je naprosto v pořádku.

Není potřeba nijak spekulovat o změnách volebního systému. ten je naprosto v pořádku (snad je smysluplnné uvažovat o koresponenční či on-line volbě).

Pokud je někde chyba tak u stran, že nejsou schopny jasně a srozumitelně vysvětlit svůj program a že někdy dělají po volbách něco jiného než slibují před volbami.

0 0
možnosti
Foto

Jenomže vy chcete 1 slušného z 8, ale máte jen 4 kroužky, pak se dnes snadno stane, že tyto kandidáty převálcují ti, které chce menší počet lidí. Viz zmíněný Roman Onderka, jehož kmotrovská politika vedla k debaklu ČSSD a nástupu Žít Brno v Brně. Přesto se tento člověk prodral z 6. místa na 2. ... atd., jak píšu v článku. Takoví lidé přitom nemají absolutně žádnou šanci stranu posílit, naopak ji ještě více potápí.

Jsem si však vědom toho, že negativní hlas plné váhy může vést k "přeregulaci", proto jsem záměrně uvedl, že je na dalším zkoumání, jestli by neměl mít váhu poloviční či jinak zlomkovou.

Negativní hlas celé straně neprosazuji, i právě pro to, co píšete. Je to podobné jako u volby jednotlivých kandidátů v systému Karla Janečka, o které se zmiňuji v dodatku.

0 1
možnosti
Foto

Souhlas. A asi by bylo ještě lepší volit po lidech. A v daném volebním systému by alespoň neškodilo ohlídat, kdo se ve kterém kraji dostal do čela kandidátky. Např. u nás několik mých přátel (i já) jsem Piráty nevolili, když jsme spatřili jméno na první pozici.

A jakpak jste vyřešili vnitřní rozpor k nedávným událostem na Ukrajině?

1 0
možnosti
Foto

Pokud jde o volení po lidech, pak je nutno v případě negativních hlasů počítat s tím, co zmiňuji v dodatku, tedy že by zřejmě docházelo k volbě šedého politického středu. Na kolik je to problém, je otázka, na kterou nyní nevím odpověď.

Co se týče G. Maiella, Zlínský kraj utvořil kandidátku, jakou utvořil. Proč se stal lídrem zrovna on, jsem nezjišťoval. Je však nutné dodat, jak jsem napsal, že některé výroky a postoje G. Maiella byly médii překroucené.

V případě otázky Ukrajiny samozřejmě úplná jednota stále nepanuje, ovšem jak lze vyčíst třeba ze stanoviska Republikového výboru Pirátů k požadavkům na kandidáta na prezidenta, Piráti jako celek vojenské či jiné agrese odsuzují, včetně té na Krymu. - "Prezident odmítá agresi v mezinárodní politice ve všech jejích podobách, a to především agrese vedené ze strany Ruska na Krymu a některých dosavadních výpadů USA." - https://wiki.pirati.cz/program/prezident2018

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1314x
Jsem dalším člověkem se zájmem o veřejné a společenské dění. Již dlouhý čas sleduji a komentuji toto dění v rámci zpravodajských článků a jejich diskuzí. Nyní je mým záměrem své, občas netradiční, pohledy zveřejňovat podrobněji v rámci blogu. Z hlediska politické mapy jsem těžko zařaditelný. Neřadím se ani vlevo, ani vpravo, řeším jednotlivé návrhy z pohledu systému. Řadím se mezi liberály, dávám ovšem velký důraz a ohled na konkrétní kontext. Ale posuďte z článků sami... Jsem softwarový vývojář, bývalý člen České pirátské strany, 32letý obyvatel Berouna.

 

Můj politický čtyřlístek

Levicový segment
- státem placené školství, podpora vzdělávání
- státem placené a moderní zdravotnictví
- podpora hromadné dopravy
- sociální jistoty

Pravicový segment
- podpora malého a středního podnikání
- rozumná daňová politika
- méně regulací a paternalismu
- stabilnější a přehlednější právní prostředí

Segment dobrého hospodáře
- plně transparentní hospodaření státních institucí a podniků
- efektivní vynakládání veřejných financí
- zapojení občanů do rozhodování, participativní rozpočty obcí
- revize stávajících smluv

Segment vyšších hodnot
- svoboda slova a šíření přijaté informace
- rovnost občanů před zákonem
- ochrana soukromí a soukromých údajů
- skutečná ochrana životního prostředí, rozumná energetická koncepce

Seznam rubrik