Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O svobodě žít si po svém a svobodě vlastní volby

Za základ tohoto článku jsem si vzal velmi provařené téma - zákaz kouření v pohostinství. Tento článek ale primárně není o tomto. Je o otázce principiální, o tom, co schvalování striktních plošných regulačních zákonů znamená.

K problematice kouření

Již koncem příštího měsíce začne platit protikuřácký zákon. Doslova tisíce komentářů od tisíců lidí se k této problematice na internetu objevily a další stále přibývají. Až na výjimky se tyto komentáře týkají zákazu kouření v pohostinství. Drtivá většina z nich by se přitom dala rozřadit do dvou skupin. První skupina názorů hájí právo majitele podniku určit si, jaký typ služby bude lidem poskytovat. Druhá skupina pokládá pohostinské služby za důležitou součást společenského života, které je proto nutné určitým způsobem regulovat.

Osobně nejsem silně vyhraněn ani jedním tímto směrem. Jakožto člověk, který cigaretový kouř silně nesnáší, se v případě tohoto zákona navíc obávám, že v mnoha případech přinese pro nekuřáky více škody než užitku. Zatímco v loňském roce byli kuřáci zalezlí v kuřáckých podnicích, letos budou brzy zamořovat dýmem vstupní, tudíž částečně i vnitřní, místa i u nekuřáckých podniků, neb nebude rozdílu. Pro antikuřáka dnes navštěvujícího konkrétní nekuřácký podnik tudíž změna k horšímu. Ještě mnohem podstatnější dopad, který částečně posílilo i zdražení z důvodu zavedení EET, bude mít fakt, že mnozí kuřáci si raději dají pivo s cigaretou u sebe doma. V horkém létě v bytovém domě k „radosti“ mnohých sousedů. Toto budiž důvodem, proč nepovažuji plošný zákaz kouření v pohostinství jako takový za příliš dobrý nápad.

Není to však jen otázka samotného zákazu kouření, která ve mně vzbuzuje kritiku k tomuto zákonu. Je tu problém mnohem hlubší, principiální, týkající se otázky svobody volby člověka. Tento článek nemá být především o kouření, ale právě o principu a svobodě volby.

Jeden schválený striktně regulační zákon otevírá dveře dalším

Pokud se ještě vrátím k tématu kouření, argumentačními rivaly jsou zde především zastánci zdravého prostředí a podnikatelé. Hledisko práva kuřáka zapálit si u oběda je s odstupem třetí. A o tom je právě potřeba popřemýšlet. Ano, právo na ochranu zdraví by bezesporu mělo být nadřazeno právu na činnost poškozující zdraví dalších osob. A ano, netýká se to jen zákazníků, ale i obsluhujícího personálu. Otázkou ovšem je, jestli je nutné být úplně striktní. Tedy jestli skutečně musí být nařízení plošná a bez výjimek. Schvalováním protikuřáckého zákona v současné podobě přitom legitimizujeme podobné kroky i v dalších oblastech.

Dnešním trendem je například vegetariánská či dokonce veganská či raw strava. Stále častěji se přitom skloňuje problematika globálního oteplování, obtížnost dosažení cílů v oblasti emisí skleníkových plynů a fakt, že živočišná výroba se na těchto emisích podílí více než doprava. Pak jsou tu samotná zvířata a pohled na jejich chov a zabíjení pro maso. Během pár let tak můžeme dospět do stavu, kdy ve spojitosti se slovem zákaz bude cigareta nahrazena slovem maso. Já nemám nic proti právu na výběr, přesně naopak. Nedávno u nás vznikla například skupina Veganství v legislativě, požadující, aby v nabídce jídelen škol a státních institucí bylo v nabídce veganské jídlo. Pokud bude v dané jídelně na výběr současně více jídel, jsem pro. Pokud bude jedno, tak v momentě, kdy veřejnost začne většinově propagovat veganské jídlo, dobře. Co by se mi ovšem nelíbilo, by byl stav, kdy by došlo k vynucenému opaku. Tedy kdyby veškerá jídla v jídelnách musela být vegetariánská nebo veganská. Protože jedení masa by byl špatný, nejen neekologický a nezdravý, styl, něco co se nepodporuje. Podobně jako dnes cigarety.

Podobně nás v relativně krátké době čeká nástup autonomně řízených aut. Co se téměř jistě objeví, bude snaha zakázat v rámci zvýšení bezpečnosti manuální řízení. Lidé, kteří rádi řídí, by tak měli smůlu a museli by jedině na uzavřený okruh. Dobře, v rámci větších měst a dopravních špiček to tak nařízeno být může a bude to více ku prospěchu věci. Opravdu ale chceme, aby to tak bylo plošně? Aby si člověk nemohl zařídit při rodinném výletu?

A nejsou to jen manuálně řízení auta, jsou to automobily samotné, co je ohroženo, alespoň ve městech. Mnoho z vás například kritizuje stavbu cyklotras ve městech. To je přitom plně v souladu s oním trendem zdravého života a ekologie a nařízeními s tím spojenými. Někteří jedinci, a není jich málo, ovšem chtějí jít ještě dál a automobily z měst úplně vyhnat.

Proč je dobré býti tolerantnější k životnímu stylu jiných

My lidé jsme různí, máme různé záliby, zlozvyky a závislosti, které se bohužel mnohdy dotýkají druhých. Pokud se vydáme cestou, že se budeme snažit tyto dopady na druhé striktně eliminovat, omezíme v důsledku značně sami sebe. Například pokud jde o mě osobně. Jak jsem již na začátku napsal, mně silně vadí cigaretový kouř a na skutečně veřejném prostoru podporuji značnou regulaci kouření. Na druhou stranu jsem za liberálnější přístup jinde. A lépe v hospodách než na balkonech bytů. Musím takový přístup mít. Protože na druhé straně jsem já sám - poměrně velký masožravec, velmi občasný, ale řidič vlastního automobilu a třeba majitel energeticky náročného počítače či hráč akčních her vyobrazujících násilí. A stejně, jako se já dnes jako člen společnosti stavím částečně za práva mnou nenáviděných kuřáků, očekávám, že v budoucnu mi to bude oplaceno, až se bude jednat právě o tom mase, autech, elektronice nebo hrách. A že se o tom bude jednat, je při dnešním trendu posilování ekologického smýšlení a pacifismu velmi pravděpodobné. Možná, že do té doby svoje návyky sám změním, ale možná taky ne.

Většina z nás kritizuje Stranu zelených jako stranu zelených komunistů, mající v oblibě různé zákazy a příkazy. Jsou to ale právě Zelení, kteří si toto mohou dovolit nejvíce požadovat, protože oni jsou ti, kdo jsou podle oněch striktních pravidel převážně ekologického, zdravého a ideálně ještě nekonzumního životního stylu schopni nejvíce žít. My ostatní chceme často zásah zákona někde, kde se nám to jako jednotlivcům osobně hodí, ale běda, když se nějaká jiná regulace dotkne nás.

Závěr

Rozhodně tím neříkám, že se nemá regulovat vůbec, říkám jen, že se nemá regulovat striktně a bez výjimek. K tématu regulací v podnikání, svobody volby zákazníka, sdílené ekonomiky a též ekologie ve smyslu ochrany přírody bych se chtěl ostatně v dalších článcích ještě vrátit, a plánuji i popsat, jak si ony regulace v některých případech představuji.

Určité regulace, zřejmě ve většině oblastí lidské činnosti, tedy musí být, ale rozumné. Takové, aby nadměrně nebyla omezována svoboda lidí žít si po svém a svoboda vlastní volby, pokud to není nezbytně nutné.

Autor: Vojtěch Vopařil | neděle 23.4.2017 9:00 | karma článku: 28,86 | přečteno: 2229x
  • Další články autora

Vojtěch Vopařil

Potřebujeme opravdové řešení vysokých cen energií

Pod včerejším příspěvkem od ČT24 na sociální síti Facebook jsem se postaral o jistý rozruch, když jsem vyjádřil svůj názor, jak by měla vláda řešit problém s vysokými cenami energií. V tomto článku bych se chtěl k věci vrátit.

17.9.2022 v 17:49 | Karma: 16,72 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Jak bych rozděloval kotlíkové dotace

Krajský úřad Jihočeského kraje začal rozdávat kotlíkové dotace. Spravedlivé k žadatelům to však nebylo. Digitální forma podávání přitom takový způsob rozdělování dotací nabízí.

18.9.2019 v 18:05 | Karma: 3,63 | Přečteno: 122x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Nedělejme z Nigerijců politické body

Devět nigerijských studentů lékařství, jimž zbývají dokončit dva roky studia, na straně jedné. Konec plateb školného od Nigérie a rozhodnutí dvou ministerstev o jeho zaplacení na straně druhé. Babišův populismus na straně třetí.

5.11.2017 v 22:50 | Karma: 12,71 | Přečteno: 738x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Je třeba negativních preferenčních hlasů

O vhodnosti zavedení negativních preferenčních hlasů na kandidátkách jsem byl přesvědčen již dlouho před volbami. Situace po volbách mne pak v tomto ještě více utvrdila.

24.10.2017 v 15:32 | Karma: 8,38 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Pozice Pirátů a jejich vztah k EU a NATO

Z tématu pozice Pirátů a vztahu Pirátů k EU a NATO se stává nekonečný seriál. Tentokrát zkusím napsat jeden díl, jako jeden z dalších pohledů jednoho z Pirátů, já.

8.10.2017 v 18:11 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2043x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

K různým událostem tohoto týdne

První můj článek po delší letní pauze reaguje na události tohoto týdne. Témata: Rodina a její chápání, Zdanění robotů, Včelka Mája prý kazí děti, Přestal jsem chtít zrušit stravenky a Neopravené opravené neopravitelné raritní auto

24.9.2017 v 15:50 | Karma: 6,67 | Přečteno: 291x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Vopařil

Alkohol a mladiství – což trochu uvolnit otěže?

Mnozí politici se při zavádění nových regulací ohání západními státy, tzv. civilizovanými zeměmi. Což takhle se u některých těch západních civilizovaných zemí inspirovat i v případě regulace alkoholu ve vztahu k mladistvým?

1.6.2017 v 15:50 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Vopařil

Neopravitelné auto aneb proč to s výbavou vozidla nepřehánět

Kluk se vyptává souseda na jeho nové auto a s podivem zjišťuje, že je daný vůz prost elektronických asistentů a dalších vymožeností. To si soused nemohl dovolit lepší auto? Soused ale možná koupil dobře, méně je totiž někdy více...

23.5.2017 v 3:50 | Karma: 31,80 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Vopařil

Ministerstvo financí nejen káže vodu, pije víno, je nutné vyvodit odpovědnost

Andrej Babiš by měl opustit své křeslo ministra financí, JUDr. Alena Schillerová by neměla být jeho nástupkyní a jednání ředitele GFŘ by mělo být prověřeno. Proč? Nikoli Proto!, ale protože to, o čem píši v tomto článku.

14.5.2017 v 15:30 | Karma: 39,71 | Přečteno: 3612x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Přenesená odpovědnost – nešvar dnešní doby

V poslední době se v české legislativě začíná objevovat jeden nešvar – přenesená odpovědnost. Za porušení zákona tak odpovídá nejen přímý původce, ale i subjekt, který je vůči němu v určitém vztahu.

3.4.2017 v 19:20 | Karma: 23,55 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Jsou Piráti „sluníčkáři“?

Piráti byli v předchozích třech dnech zmíněni mnohými zpravodajskými servery nejméně dvakrát. V obou případech se pod články rozjela diskuze a v obou případech se častokrát objevilo, že „Piráti jsou sluníčkáři“. Je to pravda?

20.3.2017 v 4:53 | Karma: 17,74 | Přečteno: 4145x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Děti a mladiství nejsou hloupí, ale nerozumní

Tři patroni, tak nějak bych mohl nazvat trio Kateřina Valachová, Jindřich Vobořil a Ondřej Závodský. Tito tři lidé se stali ochránci dětí a mladistvých. Tedy, tito tři si to o sobě myslí. Ale je to pravda?

2.3.2017 v 21:22 | Karma: 15,99 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Co ti občané vlastně chtějí?

Tahákem letošních voleb bude zřejmě heslo „Dáme vám, co si řeknete“. Nebo to tak alespoň zatím vypadá z prohlášení dvou vládních stran. Ale co si my občané vlastně přejeme?

1.3.2017 v 2:55 | Karma: 18,12 | Přečteno: 373x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

ČSSD a její daňové zamíření

Parlamentní volby se pomalu blíží a strany zveřejňují své plány, co udělají, až je lidé zvolí. Včera se s částí svého plánu pochlubila ČSSD. Částí, která rozžhavila klávesnice i ústa mnoha novinářů i komentátorů. Přidávám se i já.

27.2.2017 v 21:20 | Karma: 22,17 | Přečteno: 592x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1314x
Jsem dalším člověkem se zájmem o veřejné a společenské dění. Již dlouhý čas sleduji a komentuji toto dění v rámci zpravodajských článků a jejich diskuzí. Nyní je mým záměrem své, občas netradiční, pohledy zveřejňovat podrobněji v rámci blogu. Z hlediska politické mapy jsem těžko zařaditelný. Neřadím se ani vlevo, ani vpravo, řeším jednotlivé návrhy z pohledu systému. Řadím se mezi liberály, dávám ovšem velký důraz a ohled na konkrétní kontext. Ale posuďte z článků sami... Jsem softwarový vývojář, bývalý člen České pirátské strany, 32letý obyvatel Berouna.

 

Můj politický čtyřlístek

Levicový segment
- státem placené školství, podpora vzdělávání
- státem placené a moderní zdravotnictví
- podpora hromadné dopravy
- sociální jistoty

Pravicový segment
- podpora malého a středního podnikání
- rozumná daňová politika
- méně regulací a paternalismu
- stabilnější a přehlednější právní prostředí

Segment dobrého hospodáře
- plně transparentní hospodaření státních institucí a podniků
- efektivní vynakládání veřejných financí
- zapojení občanů do rozhodování, participativní rozpočty obcí
- revize stávajících smluv

Segment vyšších hodnot
- svoboda slova a šíření přijaté informace
- rovnost občanů před zákonem
- ochrana soukromí a soukromých údajů
- skutečná ochrana životního prostředí, rozumná energetická koncepce

Seznam rubrik