Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K různým událostem tohoto týdne

První můj článek po delší letní pauze reaguje na události tohoto týdne. Témata: Rodina a její chápání, Zdanění robotů, Včelka Mája prý kazí děti, Přestal jsem chtít zrušit stravenky a Neopravené opravené neopravitelné raritní auto

Rodina a její chápání

Páteční předvolební debata České televize se dotkla tématu adopce dětí homosexuálními páry a v souvislosti s tím přišlo na přetřes slovo rodina. Od několika konzervativně smýšlejících zástupců shodně zaznělo, že rodinu pro ně představuje muž, žena a dítě [1].

Z čistě biologického hlediska ano, dítě spolu mohou počít pouze muž a žena. Je však toto oním hlavním kritériem, které by mělo být určující? Dle toho, jak často slyším definici rodiny zjednodušenou na výčet osob, zřejmě ano. Já si ale naopak myslím, a co naopak slyším minimálně, že to nejpodstatnější jsou vzájemné vztahy, vzájemná podpora a věnování se dětem.

Mám-li považovat za rodinu muže, ženu a dítě, kde panují špatné vztahy a dítě je bráno spíše jako zátěž, pak dobře fungující homosexuální pár s dítětem, případně i s jejich psem, kočkou či křečkem, za rodinu považovat zkrátka musím.

Zdanění robotů

Na iDNES se tento týden objevil článek s titulkem „Zdaňme roboty, kteří připraví lidi o práci, navrhují politické strany“ [2]. Kdo si nezjistí více informací, může z článku automaticky nabýt dojmu, že Piráti a Zelení chystají v případě zvolení do Poslanecké sněmovny zavést daň na roboty. Realita je však jiná.

Zelení v programu mluví o přípravě variant opatření v souvislosti se změnami práce a postupující robotizací [3]. Nikde však nehovoří o tom, že by se nějaká tato varianta měla ihned zavádět.

U Pirátů je pak v článku zmíněno „zahájení diskuse o změnách daňových sazeb“. Ze stanoviska pirátského garanta programového bodu Finance [4] lze k tomuto vyčíst, že pokud jde o plánovaná opatření v souvislosti s robotizací pro nejbližší dobu, nemá být jejich zavedení zapříčiněno úbytkem pracovních míst, ale snahou o zachování konkurenčního tržního prostředí, kde budou mít šanci prosadit se i menší firmy. Konkrétní návrhy pak představují jednotný daňový základ firem v EU a konec udělování daňových úlev, aby se nadále nedělo to, co například v případě Google nebo Facebooku, které z výdělků v Evropě platily jen minimální daně v Irsku. Piráti pak podporují i unijní řešení v podobě zavedení daně z obratu pro technologické giganty, kterou již podpořilo 9 členských zemí EU (ČR zatím nikoli).

Chápu, že zvlášť poté, co Evropský parlament nedávno projednával návrh, který označil roboty za elektronické osoby a chtěl po nich platit sociální a zdravotní pojištění, je opatrnost na místě, ale od Pirátů a pravděpodobně ani od Zelených se myšlenky zdanění robotů, alespoň prozatím, obávat nemusíte. Zelení připravují scénář pro případ, že by se situace na trhu práce změnila, a Piráti řeší něco, co s robotizací souvisí, ale nejde o daň z robotů. Proč taky? Jednak dnes Česká republika zažívá dobu ekonomického růstu, kdy je nezaměstnanost na rekordním minimu, takže pro zavádění takové daně ani není žádný důvod a zadruhé, pokud by šlo skutečně o daň z robotů, pak by nejdřív musel někdo robota dokázat dostatečně dobře definovat.

Důležité je každopádně o robotizaci, jejích důsledcích, možném vývoji a možných reakcích diskutovat a analyzovat vývoj průmyslu. Jen pak můžeme mít vliv na tvorbu společného evropského postupu, který bude v mnoha oblastech pravděpodobně potřeba. Návrhy EU jsou občas v rozporu se zájmy ČR, ale mnohdy je to proto, že naši zástupci špatně vyjednávali a argumentovali, či se o to ani nesnažili.

Včelka Mája prý kazí děti

Z trochu méně vážného soudku (i když, jak pro koho). V epizodě Včelky Máji 3D na Netflixu se objevila kresba penisu. Tato skutečnost následovně vyvolala vlnu reakcí na sociálních sítích a zpravodajských serverech [5]. A v tomto případě jsem si všiml, že se značně uplatnilo rčení „Jiný kraj, jiný mrav“. Zatímco diskutéři na iDNESu či Novinkách byli dalšími čtenáři hodnoceni téměř plně kladně za komentáře tuto skutečnost bagatelizující, respektive odsuzující kritiky za přílišnou puritánskost či upnutost, podobné komentáře na britském Daily Mailu [6] dostaly špatné ohodnocení, přestože se čtenáři shodli na tom, že dítě význam kresby neodhalí.

Je zajímavé, že podobné výjevy v západních zemích hned zvednou vlnu nevole, ale násilí v dětských pořadech evidentně zdaleka tolik nevadí. Čímž neříkám, že by mělo. Já sám jsem v dětství strávil mnoho času sledováním Toma a Jerryho a jejich sadistických činů a nemyslím si, že by to na mě zanechalo nějaký špatný vliv. Myslím, že by bylo lepší, aby se rodiče na podobné reakce vykašlali a raději věnovali svůj volný čas hraní si svými dětmi, a ty tak netrávily tolik času u televize.

Přestal jsem chtít zrušit stravenky

Dlouhodobě jsem považoval systém stravenek za věc, která má přínos maximálně pro jejich vydavatele, a kterou by bylo vhodné nahradit adekvátním odečtem z daně příjmu zaměstnance. Tento týden však přišly stravenky na přetřes i u Pirátů a já z diskuze a příslušných podkladů zjistil, že ve skutečnosti mají stravenky pozitivní vliv na ekonomiku i návštěvnost restaurací a jídelen.

Ne, rozhodně nevěřím studii Asociace provozovatelů poukázkových systémů [7], která například tvrdí, že příjemci stravenek obědvají v restauracích o 53% častěji či by v případě zrušení stravenek poklesly útraty v restauracích v době oběda o 59 %. Selský rozum říká, že jestliže zaplatím 100 Kč v supermarketu, stravenkou v hodnotě 100 Kč v restauraci, nebo naopak, anebo budu mít o 100 Kč vyšší čistý příjem a zaplatím hotově tam i tam, jsou všechny případy nastejno. Na druhou stranu, selský rozum zde zřejmě úplně nestačí a je třeba dát i na ekonomická fakta.

Navíc restaurace již utrpěly toto volební období dvě rány, zavedení EET a zákaz kouření. Za této situace by i menší snížení tržeb mohlo mít větší negativní dopad. A k tomu všemu se na trhu stravenek objevil nový hráč, který snížil svoji marži z obvyklých zhruba 5 % na 2,5 %. Takže proč dnes stravenky rušit?

Neopravené opravené neopravitelné raritní auto

Krkolomný titulek, ale vystihuje realitu. Koncem května jsem zde psal článek mimo jiné o neopravitelném autě [8], které již rok putovalo přes 3 servisy, a nikdo si s ním nevěděl rady. Jako možné řešení tehdy padl návrh, abych si sehnal technicky totožné vozidlo (Astra H s Easytronicem), aby mohli poprohazovat díly a identifikovat tak ještě nevyměněné vadné jednotky.

Toto jsem pak taky udělal, zakoupil jsem auto a přistavil ho do servisu. Ten následně zjistil, že je vadná jednotka převodovky a řadicí páka. Daný servis nabízí jen nové díly a zhruba 25 tisíc jen za novou jednotku převodovky jsem pro 13 let staré auto logicky dávat nechtěl, takže jsem našel firmu, která by tuto jednotku dokázala opravit a přes eBay koupil řadičku z rozebraného vozu. Na konci července došlo k montáži dílů a já se naivně těšil, že vozidlo bude opravené.

Pozitivní skutečnost byla ta, že automobil dokázal konečně nastartovat. Negativní ta, že to dokázal jen párkrát, neboť pak se objevila chyba na diagnostice a do jejího vymazání nebylo další nastartování možné. A tak dokola. Došlo tedy, z důvodu elektrikářovy dovolené až počátkem září, ještě k výměně pojistkové skříně. Do 12. září se mi nikdo neozýval, načež telefonátem zjišťuji, že pojistková skříň problém nevyřešila a ať se stavím na místě, že probereme co dál.

Tento čtvrtek jsem se tak stavil pro další návrh. Bylo mi řečeno, že moje auto je z hlediska vady rarita, se kterou se ještě nesetkali a bohužel nevědí co s ním dál. Auto prý ale vlastně opravili, protože vůbec nestartovalo a teď již nastartovat dokáže a ať jim tedy zaplatím za opravu a vyměněné díly. Podobné jednání bych trochu dokázal pochopit od Lojzy z vesnice (omlouvám se Lojzům), ne od rádoby renomovaného servisu, který si účtuje 655 Kč na hodinu. Dal jsem jim tedy protinávrh, buď mi do měsíce auto uvedou do plně funkčního stavu, anebo peníze neuvidí. Prozatím to dopadlo naplánováním dalšího dějství na úterý. A já se znovu ptám, jestliže dnes servisy nejsou schopné opravit 13 let staré auto, jak jsou a budou schopny opravit dnešní auta, kde je té elektroniky násobně více?

 

Zdroje:

[1] ČT24 – Záznam předvolební debaty o sociální politice a zaměstnanosti

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/node/2250325 od 1:46:02

[2] iDNES.cz – Zdaňme roboty, kteří připraví lidi o práci, navrhují politické strany

https://ekonomika.idnes.cz/volby-pirati-zeleni-roboti-pripravi-lidi-o-praci-f6z/ekonomika.aspx?c=A170918_210859_ekonomika_dtt

[3] Zelení – Volební program pro volby 2017

https://www.zeleni.cz/program

[4] Vansa (Piráti) – Změny daní související s robotizací

http://atrey.karlin.mff.cuni.cz/~tibor/index.php?target=roboti&content=roboti.php

[5] iDNES.cz – Netflix má problém, v epizodě Včelky Máji se objevila kresba penisu

https://kultura.zpravy.idnes.cz/netflix-vcelka-maja-penis-0yp-/filmvideo.aspx?c=A170921_144515_filmvideo_spm

[6] Daily Mail Online – Maya The Bee features graphic drawing of a penis

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-4894614/Maya-Bee-features-graphic-drawing-penis.html

[7] GfK Czech – Nákupní zvyklosti v souvislosti s používáním stravenek

http://www.zachranme-stravenky.cz/wp-content/uploads/2010/07/nakupni-zvyklosti-studie.pdf

[8] Vojtěch Vopařil – Neopravitelné auto aneb proč to s výbavou vozidla nepřehánět

http://voparil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=605566

Autor: Vojtěch Vopařil | neděle 24.9.2017 15:50 | karma článku: 6,67 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Vojtěch Vopařil

Potřebujeme opravdové řešení vysokých cen energií

Pod včerejším příspěvkem od ČT24 na sociální síti Facebook jsem se postaral o jistý rozruch, když jsem vyjádřil svůj názor, jak by měla vláda řešit problém s vysokými cenami energií. V tomto článku bych se chtěl k věci vrátit.

17.9.2022 v 17:49 | Karma: 16,72 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Jak bych rozděloval kotlíkové dotace

Krajský úřad Jihočeského kraje začal rozdávat kotlíkové dotace. Spravedlivé k žadatelům to však nebylo. Digitální forma podávání přitom takový způsob rozdělování dotací nabízí.

18.9.2019 v 18:05 | Karma: 3,63 | Přečteno: 122x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Nedělejme z Nigerijců politické body

Devět nigerijských studentů lékařství, jimž zbývají dokončit dva roky studia, na straně jedné. Konec plateb školného od Nigérie a rozhodnutí dvou ministerstev o jeho zaplacení na straně druhé. Babišův populismus na straně třetí.

5.11.2017 v 22:50 | Karma: 12,71 | Přečteno: 738x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Je třeba negativních preferenčních hlasů

O vhodnosti zavedení negativních preferenčních hlasů na kandidátkách jsem byl přesvědčen již dlouho před volbami. Situace po volbách mne pak v tomto ještě více utvrdila.

24.10.2017 v 15:32 | Karma: 8,38 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Vojtěch Vopařil

Pozice Pirátů a jejich vztah k EU a NATO

Z tématu pozice Pirátů a vztahu Pirátů k EU a NATO se stává nekonečný seriál. Tentokrát zkusím napsat jeden díl, jako jeden z dalších pohledů jednoho z Pirátů, já.

8.10.2017 v 18:11 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2043x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1314x
Jsem dalším člověkem se zájmem o veřejné a společenské dění. Již dlouhý čas sleduji a komentuji toto dění v rámci zpravodajských článků a jejich diskuzí. Nyní je mým záměrem své, občas netradiční, pohledy zveřejňovat podrobněji v rámci blogu. Z hlediska politické mapy jsem těžko zařaditelný. Neřadím se ani vlevo, ani vpravo, řeším jednotlivé návrhy z pohledu systému. Řadím se mezi liberály, dávám ovšem velký důraz a ohled na konkrétní kontext. Ale posuďte z článků sami... Jsem softwarový vývojář, bývalý člen České pirátské strany, 32letý obyvatel Berouna.

 

Můj politický čtyřlístek

Levicový segment
- státem placené školství, podpora vzdělávání
- státem placené a moderní zdravotnictví
- podpora hromadné dopravy
- sociální jistoty

Pravicový segment
- podpora malého a středního podnikání
- rozumná daňová politika
- méně regulací a paternalismu
- stabilnější a přehlednější právní prostředí

Segment dobrého hospodáře
- plně transparentní hospodaření státních institucí a podniků
- efektivní vynakládání veřejných financí
- zapojení občanů do rozhodování, participativní rozpočty obcí
- revize stávajících smluv

Segment vyšších hodnot
- svoboda slova a šíření přijaté informace
- rovnost občanů před zákonem
- ochrana soukromí a soukromých údajů
- skutečná ochrana životního prostředí, rozumná energetická koncepce

Seznam rubrik